پذیرش اینترنتی

افتادگي پلك(پتوز)

سه شنبه 3 اسفند 1395
بازدید: 66998

پتوز چیست؟
پتوز به افتادگي يك يا هر دو پلك فوقاني اطلاق مي گردد كه بلفاروتوسيس هم به آن گفته مي شود.

 


علل پتوز چیست؟
پتوز ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشد (پتوز مادرزادی) یا بعدا در طول زندگی به وجود می آید. پتوز مادرزادی ناشی از نقص در اختلال عضله بالا برنده پلك فوقاني است که پلک را به بالا مي كشد(عضله لواتور).  در این حالت، عضله نه بدرستي منقبض شده و نه به طور عادی شل می شود.  پتوز اكتسابي دارای علل زیادی است که شامل موارد زیر است:
بالا رفتن سن: با گذشت زمان، تاندون درون عضله كشيده شده، که منجر به افتادگي پلك فوقانی می گردد.
بیماری عصبی: پتوز می تواند به علت اختلال عصبی باشد که عضله بالا برنده پلك (عضله لواتور) را کنترل می کند.
بیماری عضلانی (میوپاتی): بیماری های ذاتی عضله (که ممکن است عضله لواتور و عضلاتي که چشم و صورت را حركت می دهد درگير كند) نادر هستند و همچنین ممکن است باعث دوبيني شوند؛ مانند میاستنی گراویس.


علائم پتوز چیست؟
پتوز تا زمانی که ميدان بینایی بیمار (ديد پيراموني) را مختل نکند، علائمي ايجاد نمي كند.  اين علائم در هنگام نگاه کردن، یا هنگام خستگی، تشديدمی شوند.  تلاش مضاعف و جبران كننده برای بالا بردن پلک ها با بالا بردن پيشاني انجام می شود و این به خودی خود باعث بروز درد در بالاي پيشاني یا سردرد می شود.

 


آیا بیماری پتوز یک بیماری جدی است؟
افتادگي پلك فوقاني به خودي خود خطر جدی برای چشم ندارد.  با این حال، پتوز به ندرت نشانه اي از وجود اختلال اساسي ديگري (بیماری عصبی یا بیماری هاي عمومي عضلاني صورت) مي باشد و به همین علت تمام بیماران مبتلا به پتوز باید توسط جراح متخصص پلاستيك چشم مورد ارزیابی قرار گیرند.


درمان:
درمان پتوز چیست؟
اگر پتوز باعث عدم تقارن قابل توجهی شده یا ميدان بينايي را مختل كند، جراحي ضروري است.  عمل جراحی مناسب و اندازه اي كه پلك مي بايست بالا كشيده شود به علت اصلی پتوز و یافته های باليني، به ویژه سلامتی و خشك بودن يا نبودن سطح چشم بستگي دارد.
در رایج ترین نوع پتوز که مرتبط با سن است، عمل جراحی حدود یک ساعت طول می کشد و معمولا به عنوان یک عمل سرپايي با بیهوشی موضعی (با یا بدون آرامبخش) انجام می شود. در اين عمل یک برش ظريف روي پلك ايجاد شده و عضله بالابرنده پلك بوسيله بخيه هاي قابل جذب كشيده مي شود.  پانسمان به مدت يك روز روي چشم قرار داده شود و قطره های آنتی بیوتیک، پماد و مرطوب كننده برای کاهش خطر عفونت پس از عمل و خشکی چشم تجویز می شود. معاينه بعدي در درمانگاه به مدت 1-2 هفته پس از جراحی تعيين می شود.
هنگامي که پتوز با حرکت آهسته پلک در نگاه از پايين به بالا همراه است، ممکن است به جراحی پیچیده تري كه با استفاده از یک ماده آويزان كننده که پلک را به ابرو پیوند می دهد، نیاز باشد. از این جراحي به عنوان "كشش فرونتالي" یا "كشش پيشاني" ياد شده است.


بهبودي بعد از جراحی
تورم پلک ها  و مقداري کبودی پس از جراحی معمول است، اما معمولا به مدت 2 هفته باقی می ماند و می تواند با کمپرس سرد کاهش یابد. گاهي اوقات، پلك بي حس است كه در طی چند هفته حس آن به تدريج باز مي گردد. در صورتی که اصلاح پلك بیش از حد یا كمتر از  حد باشد، ممکن است جراحی ديگري لازم باشد. نتیجه نهایی عمل جراحی به ندرت تا زير 3 ماه دیده می شود.

 


خطرات جراحی پتوز
تمام اعمال جراحي داراي خطراتي هستند. در عمل جراحی پتوز، شایع ترین آنها اصلاح كمتر از حد و اصلاح بيش از حد هستند، که در 20٪ بیماران گزارش می شود، علیرغم اينكه طی عمل ظاهر پلك رضایت بخش بوده است. از اين دو مورد بسيار شايع، اصلاح كمتر از حد  (افتادگي دائمی یا افتادگي مجدد پلك چند هفته پس از جراحی) شایع تر است.  اصلاح بيش از حد، کمتر اتفاق مي افتد اما به دلیل افزایش خطر خشکی سطح چشم و ناتواني چشم در بسته شدن كامل هنگام خواب خطرناك تر باشد. هرکدام از این موارد می توانند در صورت لزوم، با عمل جراحی ديگري تصحیح شوند، و هرکدام از آنها مجددا خطر اصلاح كمتر از حد يا بيش از حد را در پي دارند.
در بیماران مبتلا به پتوز مادرزادی یا میوپاتی، خطرات بیشتري از جمله ناتواني دائمي بستن چشم موقع خواب و بالاتر قرار گرفتن پلك در زمان نگاه به پايين وجود دارند. در گروه دوم (بالاتر قرار گرفتن پلك در زمان نگاه به پايين) ، خشکی سطح چشم، یک خطر بالقوه است، زیرا حرکت چشم کاهش یافته (هنگام خواب چشم تمايل به بالا رفتن دارد (پدیده "بلز")) و به همین ترتیب توانايي بستن چشم نيز كم مي شود؛ به همين دليل تمام بيماران را قبل از عمل بايد از نظر نرمال بودن يا نبودن پديده بلز معاينه كرد.  بنابراين همه بیماراني كه تحت عمل جراحی پتوز قرار مي گيرند مي بايست طي 1-2 هفته پس از عمل جراحی،معاينه شده و مجددا چند هفته بعد ويزيت شوند.

 


   نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.